Je kan er tegenwoordig niet meer zonder: computers. Ze zijn beschikbaar in alle soorten en maten met verschillende functies. Daardoor kan het dat je door de bomen het bos niet meer ziet, want welke computer heb je nu écht nodig? Veel computers zien er prachtig uit, maar hebben weinig meerwaarde voor de koper.  Veel websites bieden een oplossing: de mogelijkheid om eigenschappen van verschillende computers te kunnen vergelijken. Maar hierbij heb je niet altijd een computer die precies bij jouw wensen aansluit. Een oplossing is dus om je eigen computer samen te stellen!

Behuizing

Een goede behuizing met voldoende ruimte en luchtdoorvoer is van groot belang om de beste prestaties uit jouw PC te halen.

Processor

Een CPU (afkorting voor Central Processing Unit) wordt doorgaans een processor genoemd en is het hart van een computer. Dit onderdeel is verantwoordelijk voor vele berekeningen en aansluitingen van de PC. Bij aanschaf moet je letten op de socket van je moederbord: deze dient overeen te komen met de socket die de processor ondersteund, anders past deze niet. Je kunt deze informatie vinden in de handleiding of specificaties van het moederbord en/of de processor. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar i9 9900k.

Koeling

Het is belangrijk om een goede koeler in je computer te hebben om oververhitting te voorkomen. Bij een Game PC lopen de temperaturen hoger op dan bij reguliere computers en is het belangrijk een meer geavanceerde koeler in te bouwen.

Moederbord

Het moederbord verbindt alle onderdelen in de computer met elkaar. Ook zorgt het dat deze kunnen communiceren. Denk bij de keuze van het moederbord aan de benodigde aansluitingen en de eventuele uitbreidingsmogelijkheden.

Geheugen

Het geheugen zorgt er voor dat alles wat je op het scherm doet, tijdelijk wordt opgeslagen in het werkgeheugen. Te weinig werkgeheugen betekent dat je geen opslagruimte meer hebt om bestanden tijdelijk op te slaan.

Harde Schijf / SSD

Waar het werkgeheugen alleen tijdelijke bestanden opslaat, is de harde schijf voor het opslaan van alle bestanden zoals games, foto’s, documenten op de lange termijn. Op SSD’s worden digitaal gegevens bewaard. Een SSD dient als aanvulling op of ter vervanging van de traditionele harde schijf. Verschillende voordelen zijn de hogere snelheid, het lagere energieverbruik en de mindere schokgevoeligheid door de afwezigheid van bewegende onderdelen. Als je eenmaal op een SSD hebt gewerkt dan wil je niet meer terug naar een harde schijf.

Voeding

Dit is het blok achter op elke computer waar de stekker in gaat. Bij een reguliere PC kun je kiezen voor een basic voedingsblok. Bij Game PC’s is het belangrijk een hoge kwaliteit voeding te kiezen die genoeg stroom levert voor alle componenten.