Ik ben gek op geschiedenis. Ik vind niets leuker dan in mijn vakantie historische panden te bezoeken. Niet zomaar historische panden, natuurlijk. Het liefst zwerf ik door compleet ingerichte kastelen en landhuizen. Ik vind het geweldig om te zien hoe de welgestelden vroeger leefden en hoe buitenissig ze soms hun huis inrichtten. De trends in die tijd waren soms wel heel opvallen. Behang vol gekleurde vogels, zware wandkleden aan de muur. Je kunt het je nu niet meer voorstellen. Wat al die kastelen en landhuizen met elkaar gemeen hebben is de vorm van verluchting. In deze huizen tref je vrijwel altijd kroonluchters aan. Het symbool van rijkdom en decadentie, vind ik zelf. Want ook met het ontwerp van die kroonluchters ging men zich soms flink te buiten. Kroonluchters zijn nooit geschiedenis geworden. Veel mensen hebben ze nog graag in huis.

Kroonluchters: gevaar in de lucht

De eerste kroonluchters stammen uit de middeleeuwen. Toen bestond deze verlichting uit niet meer dan een houten kruis waarop kaarsen werden gezet. Het geheel werd aan het plafond gehangen en voilà, we hadden verlichting in huis. Het zal je niet verbazen dat in de middeleeuwen vaak huizen en soms hele steden regelmatig in vlammen opgingen. Die eerste kroonluchters zullen daar ook ongetwijfeld een rol in hebben gespeeld. De meeste mensen kennen de kroonluchters vooral als versiering van echt kristal. Het moge duidelijk zijn dat deze vorm van verlichting toen niet alleen diende om licht in de duisternis te brengen, maar ook als statussymbool. De gewone arme sloeber kon zich dat echt niet veroorloven. Ook in die eerste versies werden vaak nog kaarsen gebruikt. Rond 1890 verschenen de eerste elektrische kroonluchters. De schittering van het licht in dat kristal gaf natuurlijk een geweldig effect. Dat doet het nog steeds. Dat is waarom men nog steeds ademloos naar deze pronkstukken kijkt.

Chique sfeer in huis

Kroonluchters zijn nog steeds erg populair. En dat is geen wonder. Ze geven een gewoon huis een echte chique sfeer mee. En natuurlijk is deze opvallende plafondversiering ook wel echt met zijn tijd mee gegaan. Je kunt als je wilt zeker nog de klassieke kroonluchters krijgen, maar ook de moderne varianten zijn erg leuk en opvallend. Toch hebben beide versies nog steeds datzelfde effect. Je waant je heel even terug in de tijd, terug in de decadente sfeer van rijkdom. En er is niets mis mee om dat in je eigen huis ook te voelen!