Op een bepaalde leeftijd komt er een moment waarop je bij jezelf gaat nadenken of een rollator misschien niet een verstandige keuze zou zijn. Misschien gaat het lopen wat lastiger, heb je onlangs een operatie ondergaan of mis je de stabiliteit die je vroeger wel had. Een rollator kun je zien als een soort steuntje in de rug en zorgt ervoor dat je, je vrijheid kan behouden. Niemand wil toch gekluisterd zijn aan huis? In deze blog een aantal tips voor waar je op moet letten als je een rollator gaat kopen.

Een rollator kopen, meten is weten!

Allereerst is het belangrijk dat je een aantal maten weet en dan vooral de maten van jezelf. Je lengte kan namelijk veel invloed hebben op de rollator die voor jouw het fijnste is. Ben je vrij lang en heb je een rollator die vrij laag is dan zal je last krijgen van je rug. Ben je niet de langste en heb je juist een rollator die vrij groot is dan zal dit ook voor ongemak zorgen. De meeste rollators zijn echter wel verstelbaar maar toch is het fijn als de basismaat klopt.

De zithoogte van een rollator

Ook hier is het van belang dat je, je maten weet. Als de zithoogte te laag is wordt het opstaan een stuk lastiger. Is de zithoogte te hoog, dan wordt het zitten ook niet als prettig ervaren. De zithoogte kun je eventueel ook meten aan de hand van een stoel. Doe dit alvast thuis, voordat je een rollator gaat kopen, dan kun je in alle rust zelf bepalen wat jij fijn vind.

Waar ga je de rollator voor gebruiken?

Is de rollator alleen voor thuis gebruik of zal er ook veel buiten mee worden gewandeld. Een rollator die ook bestemd is voor buiten gebruik heeft namelijk hele andere afstellingen nodig. Denk bijvoorbeeld aan ongelijke wegen, hobbels, kuiltjes, takjes, etc. Alle kleine obstakels die je tegen komt op de weg moet je rollator kunnen overbruggen. Is de rollator voor thuisgebruik dan wordt het dienblad verstevigd zodat deze tevens als bijzet tafeltje gebruikt kan worden.

Hoe zwaar moet de rollator zijn?

Het gewicht van de rollator is ook nog een belangrijk punt. Ga je een rollator kopen, wees jezelf dan bewust van je eigen gewicht en het tegengewicht dat je wilt hebben. Ben wat zwaarder en is je rollator te licht dan zal deze je geen steun kunnen bieden als je dat nodig hebt en vice versa.

We hopen dat onze tips nuttig zijn geweest en wensen je veel succes bij een rollator kopen.