Niets is zo vervelend als pijn in je duim. Op het moment dat deze pijn optreedt, realiseer je pas hoeveel je dit lichaamsdeel nodig hebt. Het typen van deze blog zou met een verrekte duim een hele lange en zware klus worden. Het snijden van je eten wordt met een duim blessure een haast onmogelijke opdracht. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Het dragen van een duimspalk of een duimbrace kan in zulke gevallen veel verlichting van de pijn bieden. Gelukkig is daar een website voor waar ik je in deze blog meer over ga vertellen.

Pijn in de duim

Duimklachten, zoals pijn in de duim, kunnen op verschillende manieren worden veroorzaakt. Duim blessures ontstaan vaak tijdens het sporten. Vooral beoefenaars van een balsport lopen een verhoogd risico op klachten zoals duim pijn. Ook komen duim blessures of zelfs scheuringen regelmatig voor bij skiƫrs, door de manier waarop de stokken worden vastgehouden bij deze activiteit. De pijn die in de duim gevoeld wordt is meestal het gevolg van een verrekte of verzwikte pees of band. Deze pijn kan zowel direct als geleidelijk ontstaan. Directe duimklachten worden veroorzaakt door een botsing tussen het lichaamsdeel en een ander object. Andere oorzaken van pijn in de duim zijn scheuringen van een pees of gebroken botten. Geleidelijke duimklachten ontstaan door overbelasting van het lichaamsdeel. De meeste duimklachten zijn, naast de pijn in de duim, te herkennen aan een zwelling en pijn tijdens het bewegen.

Duimklachten behandelen

Duimklachten kun je het beste direct na het ontstaan ervan behandelen. Uiteraard is het lichaamsdeel zoveel mogelijk ontlasten de beste methode. Daarbij kan de duim ook gekoeld worden met een compres of bijvoorbeeld een zak ijs. Na deze eerste hulp is het van belang om de duim te blijven ontlasten en zoveel mogelijk ondersteuning te bieden. Dit kan op verschillende manieren:

Sporttape

Je kan de pijnlijke duim inwikkelen met sporttape, ook wel bekend als kinesiotape. Deze tape wordt vaak ingezet bij blessure klachten en biedt ondersteuning aan het lichaamsdeel waarop de tape geplakt is. Sporttape koop je per rol en is verkrijgbaar in allerlei leuke kleuren. Zorg wel dat je de tape om de paar dagen vervangt.

Duimspalk

Een duimspalk biedt meer ondersteuning dan tape en houdt de geblesseerde duim stabiel. De duimspalk is een brace voor de duim en biedt ook bescherming tegen eventuele stoten. Dit voorkomt extra pijnklachten tijdens het herstel. Het voordeel van een speciale brace voor je duim is dat deze precies om de duim past. Zo blijven alle andere vingers onbedekt en kun je deze gewrichten vrijelijk bewegen. Een duimspalk lijkt op een handschoen, waarbij alleen de duim is omhuld. De duimspalk blijft op zijn plek door de band die rondom de pols wordt bevestigd.

duimspalk
Heb jij last van duimklachten en wil je een uitvoerig geteste duimspalk kopen? Bezoek dan eens de website van Podobrace – de expert die altijd de juiste steun biedt.