Het kopen van een kat is natuurlijk heel leuk. Vaak kijk je er al een tijdje naar uit en sommige mensen willen het zelfs sinds hun kindertijd al. Toch is het hebben van een kat niet zo eenvoudig, er komen namelijk aardig wat zaken bij kijken als je een kat wilt kopen. Als je nog nooit een kat hebt gehad zal ik je in deze blog een beetje wegwijs proberen te maken. Ik zal het hebben over verschillende aspecten waar je aan moet denken als je een kat wilt kopen.

Type kat

Er zijn verschillende kattenrassen. Elk ras heeft weer andere karaktereigenschappen en het is van belang om voor een ras te kiezen dat goed bij jouw eigen persoonlijkheid past. Zo zijn er actieve katten zoals een Bengaal. Dit ras moet je dan ook veel aandacht geven en mee spelen zodat de kat zijn energie kwijt kan. Als je opzoek bent naar een wat rustigere kat zijn daar ook voldoende rassen, er is dus voor ieder wat wils. Ook moet je rekening houden met de haren van de kat. Er zijn namelijk katten met lange haren die vaak uitvallen, maar ook katten met veel kortere haren. Als je bijvoorbeeld last hebt van een lichte allergie of iemand uit je omgeving heeft dat, kan het handiger zijn om te kiezen voor een kat met wat kortere haren.

Het juiste voer

Doordat er verschillende soorten katten zijn, is er ook veel variatie in kattenvoer. Elke kat zal zijn eigen specifieke voorkeur hebben en het is belangrijk dat je goed probeert te observeren wat jouw kat nou lekker voer vindt. Ook is het belangrijk om te zorgen dat je kat alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt. Ik geeft mijn katten bijvoorbeeld speciaal hills kattenvoer. Dit kattenvoer zorgt ervoor dat mijn katten precies binnen krijgen wat ze nodig hebben. Houd er ook rekening mee dat het dieet van een kat verschilt naarmate een kat ouder wordt. Jonge katten hebben namelijk andere benodigdheden dan oudere katten.

Juiste spullen

Als kat heb je ook nog een aantal extra spullen nodig uit de dierenwinkel. Denk hierbij aan een kattenbak, krabpaal en speciale kattenspeeltjes. Houd er rekening mee dat katten houden van een bepaalde mate van privacy. Het is dus aan te raden om een gesloten kattenbak te kopen. Ook moet je er rekening mee houden dat de kattenbak persoonlijk is en dat als je meerdere katten neemt, je ook meerdere kattenbakken nodig hebt.