Wanneer je regelmatig de handen uit de mouwen steekt zoals ik, dan heb je nogal wat gereedschap nodig. Zonder de juiste tools kom je immers niet verder. De klussers en de vakmensen onder ons begrijpen precies wat ik bedoel. Zo kwam ik laatst voor de uitdaging te staan om een goede compressor te vinden. Gelukkig had ik al een beetje basis kennis over deze machine, maar waar ik precies allemaal op moest letten? Ik had geen idee. Dus ik begon waar zoveel van de zoektochten vandaag de dag starten: ik ging even lekker Googlen. Al gauw leerde ik het een en ander over compressoren. Omdat ik me kan voorstellen dat een aantal van jullie ook voor dit probleem komen te staan, besloot ik de blog van vandaag daarover te laten gaan. Dus ik ga je nu duidelijk vertellen hoe jij de beste compressor voor de klus kan vinden.

Functie van de compressor

Voordat je jezelf in het diepe van de Google Search zee gooit, is het verstandig om even in kaart te brengen waar je de compressor allemaal voor gaat gebruiken. Is het bijvoorbeeld voor je werk of heb je dat ding nodig voor priv├ę? Alle compressoren doen in feite hetzelfde: ze persen lucht onder hoge druk naar buiten. Toch zitten er kleine verschillen in de honderden verschillende varianten die verkrijgbaar zijn. Wanneer je bijvoorbeeld een compressor voor dagelijks gebruik zoekt, dan mag dit best een degelijke machine zijn die tegen een stootje kan. Is het voor huis-, tuin- en keukengebruik? Dan is vaak een simpeler model al ruim voldoende. Op basis van jouw wensen kun je makkelijk de belangrijkste functie van de compressor identificeren. Wanneer je weet wat jouw apparaat moet doen, weet je ook beter waar je op moet letten.

Olievrij of oliegesmeerde compressor

Ik ontdekte dat het voornaamste verschil zit in het feit of de machine olievrij is of oliegesmeerd. Wanneer de compressor namelijk oliegesmeerd is, dan komen er hele fijne en kleine druppeltjes olie vrij bij de geperste lucht. Dat is niet in alle gevallen even wenselijk. Zeker bij sommige werkzaamheden mag er absoluut geen olie bijkomen, zelfs niet de allerkleinste druppels. Dus mijn advies: controleer goed of het belangrijk is dat de compressor olievrij is of niet. Uiteraard zijn er nog veel meer zaken waar je op kunt letten. Denk aan zaken als de ketelinhoud en de grote van de accu. Voor het gemak ga ik ervanuit dat de meeste onder ons standaard naar dit soort specificaties kijken. Ik ben daarom er echt van overtuigd dat je de beste machine kan vinden door eerst te bedenken wat het allemaal moet doen en of daar olie bij mag vrijkomen.