Het blijft een moeilijk iets om over na te denken: je uitvaart. Maar eigenlijk moet je daar wel op tijd mee beginnen. De kosten van een uitvaart zijn niet gering en je zult dus van te voren flink moeten sparen om de uitvaart te kunnen regelen die bij jou past. Natuurlijk heb je een uitvaartverzekering, maar dat wil nog niet zeggen dat je die verzekeringsmaatschappij ook jouw uitvaart laat doen. Als jij bijzondere wensen hebt, is het misschien verstandig om van te voren een offerte bij verschillende uitvaartmaatschappijen op te vragen. Zo weet je wat je apart moet zetten voor een uitvaart die echt bij jou past.
De kosten van een uitvaart

Want iedereen heeft weer andere wensen

De een wil zonder al te veel ceremonieel in de grond gestopt worden. De ander wil juist alles erop en eraan als het op een uitvaart aankomt. En dan zijn er nog meer verschillen. Ga je voor een budget-uitvaart met een standaard kist en koffie met cake? Of pak je het groots aan en wil je een bijzondere kist, een enorm luxe rouwauto en een knalfeest met champagne na afloop? De mogelijkheden zijn tegenwoordig onbeperkt. Als je maar betaalt. En dat wil je natuurlijk niet aan je nabestaanden overlaten.

Wat als je onverwacht een uitvaart moet regelen?

Als er iemand in je naaste omgeving onverwacht komt te overlijden, komt er, behalve je verdriet, nog veel meer op je af. Je moet de uitvaart gaan regelen en dus offertes opvragen. De kosten van een uitvaart zijn niet mals en dus moet je ook goed op zoek naar de verzekeringspapieren van de persoon in kwestie. Allemaal hartstikke verdrietig en zwaar, maar het moet gebeuren. Toch heeft het ook wel weer iets moois als je samen met je familie bijeen komt om een uitvaart te regelen. Er worden herinneringen opgehaald en toch ook vast wel gelachen.

Een mooie uitvaart is belangrijk voor de verwerking

Wanneer je met tevredenheid kunt terugkijken op de uitvaart en je weet dat je het gedaan hebt zoals de overledene het gewild had, geeft dat een goed gevoel. En dat is dan weer belangrijk voor de verwerking van je verdriet en je verlies. Helemaal verwerken of wegzetten zal je het nooit, maar een mooie, passende uitvaart is een goed begin. Doordat je zelf de regie hebt, kun je de uitvaart helemaal in de geest van de overledene laten verlopen. Compleet met gospelkoor of metalband. Net wat het beste bij de overledene past.