Hoewel 2019 al even aan de gang is, kan het nooit kwaad om je nog wat extra in te lezen over de veranderingen op het gebied van energie. Per januari dit jaar zijn er nieuwe regels en wetten aangenomen waarin zowel particulieren als bedrijven meer moeten gaan betalen voor hun energierekeningen. Hoe zit dat met grootzakelijke bedrijven en waar moet je als eigenaar van zo’n bedrijf opletten? Lees hier meer over deze grote veranderingen.
Zakelijke energierekening gaat omhoog
Uit onderzoek naar de verschillende energieaanbieders blijkt dat een gemiddeld huishouden in 2019 300 euro meer betaalt aan energiekosten (per jaar) dan het jaar ervoor. Moet je je voorstellen hoe hoog die bedragen liggen bij een grootzakelijk bedrijf! Dit bedrag komt onder andere voort uit de verhoging van de belasting op gas, een lagere korting op energiebelasting en een verlaging van belasting op elektra. De meeste grootzakelijke bedrijven verbruiken meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter gas in een kalenderjaar. Dit betekent dat ze én meer geld moeten betalen voor energie én dat ze over moeten stappen op het verduurzamen van het bedrijf.
Verduurzaming van bedrijf is verplicht
Verbruik je meer dan bovengenoemde cijfers dan moet je volgens de nieuwe energiebesparingsplicht energie besparen en dus verduurzamen. In eerste instantie lijkt dit misschien een grote stap, want hoe maak je je grootzakelijk bedrijf duurzamer? Het is belangrijk om een overzichtelijk energieplan uit te schrijven waarin je precies alle sterke en zwakke punten kunt bekijken. Zo weet je waar je winst kunt pakken en op welk gebied je extra versterking nodig hebt. De investering in een duurzaam bedrijf is overigens een slimme zet; uiteindelijk bespaar je meer geld in het bedrijf wanneer je over duurzame toepassingen beschikt. Begin alleen al met energie vergelijken grootzakelijk en je merkt dat je direct energie (en geld) kunt besparen met de juiste deal.
Wat kun je zelf doen aan de extra energiekosten?
Hogere energiekosten anno 2019 zijn helaas onvermijdelijk wanneer je een grootzakelijk bedrijf hebt. Er zijn echter wel enkele stappen die je zelf kunt doen om die extra kosten te vermijden of te laten zakken. Het overstappen naar een andere (zakelijke) energieaanbieder kan bijvoorbeeld al enkele tientjes tot honderden euro’s per jaar schelen. Vergelijk daarom ieder jaar meerdere energiebedrijven met elkaar om op die manier voor de scherpste deal te kunnen gaan. Daarnaast is het overstappen op slimme apparatuur omtrent energie een aanrader: hiermee krijg je een duidelijk inzicht in je energiekosten en zie je exact op welke punten je geld kunt besparen.