Tegenwoordig is een uitgebreide zoekactie niet meer nodig om het beste zakelijke energiecontract voor je bedrijf te vinden. Er zijn simpele manieren waarmee je op snelle wijze een voordelig aanbod vindt. Voor het beste aanbod spelen, naast de prijs, vaak ook nog andere factoren mee. Welke zijn dit?

Pak je meest recente jaarverbruik erbij

We beginnen met de kosten. Heb je een zakelijk energiecontract nodig dan wil je meestal weten wat de rekening per jaar wordt bij een nieuw contract. Voor veel ondernemers zijn de kosten namelijk een belangrijke reden om een nieuw contract aan te gaan. Om een zo realistisch mogelijk beeld te krijgen van je energiekosten, kun je het beste je jaarverbruik erbij pakken die op je laatst ontvangen jaarafrekening staat. Door de leveringstarieven, de netbeheerkosten en de overheidsheffingen te bereken over dit verbruik, krijg je een goed beeld van wat je gaat betalen.

Zet de zakelijke energievergelijker in

Een snel en eenvoudig hulpmiddel om het juiste zakelijke energiecontract te vinden, is een vergelijker voor zakelijke energie. Zo’n vergelijker toont het aanbod van alle zakelijke energieleveranciers in één overzicht. Die je bovendien vaak direct online kunt aanvragen. Het voordeel is dat je niet meer afzonderlijk energieleveranciers hoeft te benaderen voor een aanbod. Je hebt hier namelijk één website voor. Lekker efficiënt.

Voor welk contractduur ga je?

De contractduur speelt ook mee als je het beste zakelijke energiecontract voor jouw bedrijf wil. De contractduur is simpelweg hoe lang je wilt dat je zakelijke energiecontract loopt. Een jaar? Drie jaar? Alles is mogelijk. Stel jezelf de vraag of je liever elk jaar weer op zoek gaat naar het scherpste tarief of dat je liever één keer voor een langere periode een scherp tarief afsluit. Je bent blij met je driejarig contract als de prijzen op de energiemarkt stijgen. Als ze fors dalen had je misschien liever een jaarcontract gehad. Het heeft daarom ook te maken met het risico dat je wilt lopen en uiteraard met de hoogte van de tarieven die bij een aanbod horen op het moment dat je die afsluit.

Variabel tarief of een vast tarief

Je hebt de keuze uit een variabel leveringstarief of een vast leveringstarief. Een variabel tarief kan twee keer per jaar wijzigen op 1 januari en 1 juli. Een vast leveringstarief sluit je op één moment af en staat vast gedurende de looptijd van je zakelijk energiecontract. Met een vast tarief heb je dus meer zekerheid. Bij een variabel tarief houdt de onzekerheid in dat de prijs kan stijgen of dalen. Over het algemeen is een vast leveringstarief net wat voordeliger dan een variabel leveringstarief. Zorg vooral dat je de tarieven met elkaar vergelijkt als je nog geen voorkeur voor een type tarief hebt. Houd er bovendien rekening mee dat het variabel tarief het komende jaar waarschijnlijk nog twee keer wijzigt.

Opzegtermijn is niet standaard

Bij de meeste zakelijke energiecontracten hoort een opzegtermijn van veertien dagen. In deze veertien dagen kun je nog terugkomen op je besluit. Stel dat je ergens anders toch een voordeliger aanbod vindt dan is dit uiteraard een prima reden om te annuleren. Een opzegtermijn is echter geen standaard voorwaarde voor een zakelijk energiecontract. Dus ga er niet vanuit dat dit bij jouw aanbod hoort. Neem daarom eerst de contractvoorwaarden door als je dit zeker wilt weten.