Iedereen zit wel eens vast in een sleur of een dipje: de tijd gaat supersloom of juist super snel, je voelt weinig en hebt het idee dat iedereen langs je heen leeft, en veel meer meemaakt dan jij. Dat kan komen omdat je in een drukke periode zit waardoor school of werk het enige is waar je energie aan kan besteden, of juist omdat je bijkomt van een heftige tijd en even niet meer weet wat je met jezelf moet. En ook al lijkt het misschien hopeloos, er zijn gelukkig allerlei manieren om weer uit dat dipje te komen! Lees hier de beste tips

Denk aan je gezondheid

Vaak zijn er ongemerkt veel lichamelijke factoren die meespelen in hoe we ons voelen. Als je je bijvoorbeeld een tijdje niet zo lekker voelt of het heel druk hebt ga je vaak sneller ongezond eten. Je hebt geen tijd en zin om uitgebreid te koken dus je bestelt een pizza of haalt een broodje – of erger nog, je laat het bij een (of meer) zak(ken) chips. Ook drinken mensen vaak meer alcohol en koffie, ga je meer roken om te de-stressen, noem het allemaal maar op. Je merkt waarschijnlijk zelf niet eens dat je het doet, maar je lichaam wordt er niet beter van! Juist als je een beetje let op je voeding en gezondheid en je lichaam voelt zich fitter, kan je mentale gezondheid ook enorm opknappen.

Ook sporten helpt daarbij! En als intensief sporten in een sportschool of in een team echt niks voor jou is, kunnen een paar buikspieroefeningen of juist wat rustige yoga vanuit huis ook al een enorm verschil maken. Of bijvoorbeeld wat vaker buiten een rondje lopen – want ook frisse lucht is goed voor je!

Het grote geschut

Als je dit leest en denkt, goh, dat heb ik nou al honderd keer gehoord, maar ik wil het niet – of juist, ik probeer dit al een tijd lang maar ik voel me nog niet beter – is een grotere aanpak misschien nodig. Een grote verandering, bijvoorbeeld aan je uiterlijk, of iets als een verhuizing kan wonderen doen als je sleur of dip écht lang – denk aan jaren – aanhoudt. Of misschien een tijdje ertussenuit. Een rondreis Vietnam of Thailand, zien hoe groot de wereld buiten jou om is. Dat kan enorm helpen! Misschien eerst nog een tijdje werken om door te sparen, maar je komt terug als een nieuw mens.